Energetické štítky budov

08.09.2015

Mnozí z nás se možná podiví, kde se tento nový pojem vzal, k čemu slouží a odkdy platí. Faktem je, že vstoupil v platnost s novelou zákona o hospodaření energií a díky tomu jsou na trh s nemovitostmi zavedena přísnější pravidla. Energetický průkaz je tedy nyní vyžadovaným a povinným dokumentem při prodeji nemovitostí.

Zajímavosti kolem PENB

Možná záměna s energetickým štítkem nově kupovaného spotřebiče, který je jím také opatřen, tu zajisté je. Proto je třeba upřesnit si termíny: energetický štítek obálky budovy souvisí s kategorizací a dokumentem, kterým dokládáme splnění požadavku na prostupnost tepla obálkou budovy. Tento dokument (Průkaz energetické náročnosti budovy) lze získat pouze energetickým auditem, podle kterého dojde k zařazení budovy do klasifikační třídy A až G, přičemž do skupiny A náleží převážně všechny tzv. pasívní domy. Dlužno podotknout, že ty však odpovídají navíc ještě dalším nárokům a kritériím. Přeloženo do jazyka českého, v domech, zařazených do skupiny A a B, nedochází k tak výrazným únikům tepla a jsou označovány také jako nízkoenergetické.

Co možná nevíte

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že energetický štítek potřebuje každý, kdo chce stavět a zkolaudovat dům nebo prodat nemovitost, od roku 2016 ho bude potřebovat i ten, kdo nemovitost chce jen pronajmout, a dále i každý, kdo stavebně upravuje budovu tak, že dojde ke změně její energetické náročnosti. Ke zhodnocení dochází zejména v oblasti vytápění, ohřevu teplé vody, ochlazování a větrání, svícení. Výsledkem je jednak protokol a dále grafické znázornění zjištěných závěrů, kategorie nám tak napoví PENB každé hodnocené budovy, od mimořádně úsporné až po mimořádně nehospodárnou stavbu. Toto označení pak přímo souvisí s hodnotou budovy například při jejím prodeji. Neméně zajímavou informací také je, že při porušení povinnosti nezajištění PENB hrozí mimořádně vysoké pokuty.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.