Jak dlouho vyděláváme na vlastní bydlení

08.09.2015

Tučné konto postačí, abychom bydleli hned a v novém. Jenomže kolik procent obyvatelstva má našetřeno na byt či dům v době, když ho potřebuje? Všechno naštěstí řeší snadno dostupné hypotéční a jiné finanční produkty nebo minimálně půjčka od rodičů. Našetřit na vlastní bydlení je otázkou času a výše finanční odměny v zaměstnání, tedy u těch, kteří mají stabilní práci. Na výhru v loterii však spoléhat nelze.

Různé pohledy

Faktorů, které ovlivňují cenu našeho bydlení a dobu šetření či splácení, je mnoho. Především záleží na tom, kolik obyvatel bude v příbytku žít, jaké mají nároky, příjmy a úspory. Jedinec obývající garsonku si ji může pořídit za pár stavebních spoření a zbytek řešit nevysokou půjčkou. Má-li perspektivní a stálé zaměstnání, je o bydlení bez problémů postaráno. Rodina s dětmi má na výběr – byt či dům? Nový dům nebo rekonstrukce staršího? Vše se odvíjí podle příjmů dospělých, a hlavně velkou roli hrají profese, schopnosti i um manželů.

Půjčky hýbou světem

Průzkumy ukazují, že dluhy obyvatel u nás vzrůstají a celková dlužná částka našim bankám činí více jak miliardu korun českých. To svědčí o trendu a využívání půjček, které nám bankovní ústavy přímo strkají pod nos. Je na každém, aby rozumně zvážil, na co má a na co ne. Faktem však je, že člověk s průměrným výdělkem splácí hypotéku na dům zhruba do 50 let svého věku. Také pořídit byt za hotové nebo s minimálním úvěrem si mohou dovolit až 40 – 50 letí, na rozdíl od 20 – 30 letých. Pokud nemají atraktivní a dobře placené zaměstnání, nezbývá jim také nežli splácet po dobu desítek roků.

Na dluh nežije jen stát

Většinu domácností v Česku netrápí, že na něco nemají. S velkou odvahou si půjčí na dovolenou i vánoční dárky. Tak proč ne na byt. S přiměřeně vysokými příjmy doloženými bance lze získat slušnou hypotéku, standardním průměrem je pořizování  dvoupokojových bytů. Nákladné stavby rodinných domků též vzrůstají jako houby po dešti, jenomže tady musí mít alespoň jeden z manželů velmi solidní příjem, jelikož měsíční náklady na chod moderního domu spolknou nemalou částku. Bohužel naše společnost se postupně ještě více rozděluje na sociální vrstvy, což s sebou nese mnoho dalších nepopulárních důsledků.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.