Koupě bytu bez realitky

08.09.2015

Kupujete byt, dům, pozemek. Vše vypadá hodně jednoduše a možná to i půjde snadno. Máte-li tedy v rukávu všechna esa - nutné postupy, jisté zkušenosti a známé na všech patřičných místech, a nebo jste právník, makléř či asistent v obdobné agentuře.

Ujasněte si všechny náležitosti

Obchod s nemovitostmi představuje obrovský rybník, plný úlovků, transakcí, ale i rizik. Vybraný objekt obvykle nekupujeme či neprodáváme za pár korun, a nestojí na čistě náhodných nebo námi určených pravidlech. Jsou jisté zásady, hranice, legislativa, která je pro všechny závazná, daná zákonem. A na to bychom měli myslet, než se pustíme do podobného obchodu.

Soukromá a komerční inzerce

Objektem zájmu mohou být jakékoli reality, lze s nimi obchodovat za účelem obohacení, kupovat a prodávat je z nutnosti, nebo je pak dále za solidní obnos pronajímat. Vše závisí na dohodě a předem určeném postupu. Klientské požadavky a přání je možné inzerovat na soukromých i veřejných portálech, s poplatkem či bez poplatku, do nabídek je mohou zařadit právě realitní kanceláře. Pokud se však zájemce o obchodování rozhodne, že si vše zařídí a obstará sám, musí mít předem zjištěny potřebné náležitosti nebo nejlépe již nějaké zkušenosti v tomto oboru.

Obezřetnost je na místě

Bez realitní kanceláře je na každém, kde žádaný objekt najít a jakým způsobem ho co nejrychleji a nejefektivněji získat. Chránit se proti podvodníkům a případným kličkám nečestně jednajících je zcela na místě, prověřit vše podstatné – zda je prodávající majitelem nemovitosti, případnou zadluženost, originalitu dokumentů a další – je více než příhodné. Připravit pak veškeré smlouvy neznamená využít vzorů stažených z internetu. V některých může být naprostá absence důležitých podmínek, jejichž neuvedení může mít až fatální následky.

Smlouvy na míru

Pokud zájemci nic neříkají pojmy jako rezervační smlouva, rezervační poplatek, určení předmětu převodu, prohlášení majitele nemovitosti o jeho bezvadnosti, možnost odstoupení od smlouvy, sankce, vklad do katastru nemovitostí, měl by raději požádat o pomoc povolané. Přijít o peníze nebo se dostat do zbytečných potíží díky neznalosti nebo přemrštěné odvaze vše zvládnout sám, se opravdu nevyplácí.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.