Panelák nebo cihlový dům? Máte v tom jasno?

08.09.2015

Když už se konečně rozhodnete, kde byste rádi prožili převážnou část svého života, vyřešili dilema město versus venkov, byt versus rodinný dům, nejste stále ještě na konci štace o bydlení. Městské byty jsou různých kvalit a při jejich pořizování je potřeba zvážit nejen lokalitu, ale i použitý stavební materiál. Panel nebo cihla? Toť otázka.

Život v paneláku

Velká část populace využívá právě bydlení v bytech panelových domů, jejichž pořizovací cena i náklady jsou poměrně nízké. Investicí však mohou být rekonstrukce bytů ve starších zástavbách – bytová jádra, lodžie, výtahy, společné prostory. Většinou se také nacházejí v dobře dostupných lokalitách, s parkovištěm či garážemi. Negativně je však třeba hodnotit horší zvukovou izolaci, v „paneláku“ totiž i stěny mají uši a slyšíte i to, co slyšet nechcete. Další nevýhodou je jistý typizovaný a uniformní ráz bytových jednotek a vysoká frekventovanost osob v domě i na sídlišti.

Dům z cihel

Byty pořízené v cihlových domech jsou bezesporu dražší na pořízení, ale i na provoz. Málokdy disponují výtahem, avšak byty mívají rozmanité dispozice, dále díky cihlám se dají lehčeji stavebně upravovat a rekonstruovat. Naopak na panel jde těžko přibít i obyčejný obrázek. Izolace v těchto domech je mnohem lepší, čímž je snížena hlučnost a tak zvýšeno soukromí.

Ideální varianta

Pro náročnější a solventnější klienty je bezesporu určen byt, kde je již vyřešeno zateplení, není nutno měnit okna ani podlahy. Ten, který skýtá nižší náklady na užívání a fond oprav nespolkne velkou část financí. Atraktivní bytové objekty, řešené dle individuálních požadavků a potřeb mladých rodin, odpovídají nárokům na moderní bydlení. Je ale zapotřebí mít se na pozoru při výběru realizačních firem, protože ne všechny se mohou pyšnit kladnými referencemi. Výhodou je ale možnost reklamace a zajištění nápravy při případných nesrovnalostech i odchylkách od dodavatelského plánu bytových výstaveb.

 

Tak či tak, bydlení v domě z cihel, panelů nebo jiných novodobých stavebních materiálů ovlivňuje též výběr lokality, úpravy okolí, dobré dopravní dostupnosti. Zanedbatelná není ani blízkost škol, školek, dětských hřišť a dalšího občanského vybavení. Tak tedy šťastnou ruku a příjemné bydlení!


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.