Rekonstrukce starého nebo koupě nového bytu?

08.09.2015

Občas se stane, že máme před sebou neřešitelné dilema. V otázkách bydlení jich je jako máku, protože rozhodnout se, kde a jak budeme žít, pořídit si bydlení a upravit je k obrazu svému, je častokrát během na dlouhou trať. Všechno má svá pro a proti, stejně tak i velké či malé bydlení, starý nebo nový byt, město versus vesnice, a tak by se dalo pokračovat donekonečna.

Udělejte si malý průzkum

Nápovědou jsou odpovědi na otázky, které jsou při pořizování bydlení zcela zásadní. Máte zájem o bydlení ve městě nebo na venkově? Máte představu o tom, kolik peněz chcete do bydlení investovat? Jste omezeni půjčkou, hypotékou, úvěrem? Chcete mít bydlení kvalitní a podle poslední módy nebo jste spíše nenároční? Využijete svoji profesi (jste-li architekt, zedník, elektrikář, vodař, malíř, topenář) při rekonstrukci staršího bytu nebo byste rádi služby na klíč? Budete vše zařizovat hned nebo postupně? Při podobném postupu si každý dokonale ujasní, co chce a na co má.

Není město jako město

Jisté však je, že ceny nových bytů se diametrálně liší podle velikosti města, kraje a obce. Existují lokality, kde pořídíme třípokojový byt o milion levněji, než například v Praze. Ceny takových bytů však dle průzkumů výrazně převyšují cenu staršího bytu, včetně veškerých nákladů na přestavbu a zařízení. Proto je pro mladé rodiny výhodnější rekonstruovat svépomocí, eventuelně zařizovat levnějším a dostupnějším nábytkem, než vše pořídit na klíč a na míru.

Klady a zápory

Bydlení v novém versus starším má zajisté také své výhody a nevýhody. V potaz vezměme třeba společné prostory bytových komplexů. Ve starších zástavbách jsou již opotřebované a náklady na bydlení jsou zpravidla vyšší. Kladem je, že se mnohdy nacházejí v centru měst, kdežto novostavby najdeme vesměs v okrajových částech měst. U nových bytů však není třeba řešit stav střechy, tepelné izolace, stav výtahů a dalšího. Pokud se tedy starší byt nachází v nevyhovující zástavbě, je potřeba zvážit, zda se časem nezvýší také nájemné, což může v důsledku přispívání vyšší částkou do fondu oprav nastat poměrně brzy.

Bydleme podle svých přání a možností

Pro nerozhodné je dobré využít návštěvu poradny pro bydlení, kde za pomocí konfigurátoru  a hypotéční kalkulačky umějí odborníci spočítat, co je pro toho kterého klienta výhodnější. Výběr varianty, která zaručí kvalitní a plnohodnotné bydlení všem uživatelům, má však každý již ve svých rukou.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.