Bydlení ve stylu Art deco

23.04.2013

Dekorativní styl Art deco se během 20. a 30. let 20. století rozšířil nejen v Evropě, ale i v USA. Čerpá z jiných uměleckých směrů, např. z futurismu, kubismu, ale především pozdní secese. Jde o specifický dekorativní styl, který se v bydlení objevuje ještě v současnosti, a to v relativně širokém měřítku. Mezi jeho hlavní znaky patří umírněná ornamentálnost, elegance, ladnost křivek a lesk povrchových úprav.

Pokud jste v Art deco našli zalíbení a rádi byste si v tomto stylu zařídili bydlení, pečlivě vybírejte především nábytek, barvy, podlahy a v neposlední řadě také doplňky.

Nábytek ve stylu Art deco je spíše střídmý, zdobený jen minimálně, i když je samozřejmě možné setkat se i s výjimkami. Nábytek stylu Art deco je velmi elegantní, má ladné křivky, není zdobený ani překombinovaný. Je pohodlný a moderní. Materiálem je výhradně dřevo s vysokým leskem. Oblíbená je přírodní barva dřeva, ale ve velké míře též černá. Některý nábytek ve stylu Art deco je dekorovaný intarzií nebo doplněný o chromované úchytky. V konkrétních případech se můžete setkat s koženými křesly nalakovanými na vysoký lesk, a to nejčastěji v bílé a černé barvě, popř. klasické hnědé. Ze dřevin se užívá eben, dýha, palisandr nebo amazonský javor a jiné vzácné exotické dřeviny.

Stylu Art deco vládnou barvy jako černá, šedá, zelená, bílá, krémová a v některých případech i červená. Barvy mohou doplňovat dekorace v černé barvě, chromované nebo zlaté doplňky.

Co se týče podlahy ve stylu Art deco, pak jasně vede mramor, a to jak ve světlém, tak tmavém provedení. Obvyklé jsou vzorované podlahy, vytvářející obdélníkové a čtvercové obrazce, taškové (střešní) vzory nebo šachovnice. Styl art deco ale využívá také koberce. Z jednobarevných vede šedá a černá barva. Z těch ornamentálních pak geometricky pojaté květinové vzory nebo i tématicky pojaté koberce, např. roční období a další.

Doplňky stylu Art deco zahrnují předměty všeho druhu. Lampičky jsou velmi často bronzové či z tepaného železa a opatřené stínítky z barevné mozaiky. Ostatní doplňky tvoří bezesporu podstatnou součást bydlení stylu Art deco. Často mezi ně patří stříbrná, pozlacená, niklová nebo chromovaná zrcadla. Velmi elegantně působí celé psací sady na pracovních stolech, svícny nebo plastiky a vázy.

Se stylem art deco je možné setkat se v různých uměleckých odvětvích, nejen v nábytku a bydlení, ale také v módě, výtvarném umění nebo architektuře. Jeho ladný elegantní styl si získal nesmírné množství přívrženců, a to i v současné době.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.