Dřevo v koupelně je mimořádně originální!

23.05.2013

Základním požadavkem pro koupelnové obklady, dlažby a vybavení je odolnost vůči vodě. Z tohoto hlediska po dřevu, coby materiálu do koupelny, sáhne asi jen málokdo, přestože dřevo do koupelny není přímo nevhodné. Stačí jen zvolit správný druh dřeviny nebo jeho vhodnou povrchovou úpravu. Dřevo v koupelně působí mimořádně originálně, místnost celkově zútulní a dodá jí neobyčejnou atmosféru.

Obecně lze říci, že do koupelny jsou nejvhodnější exotické dřeviny. Je možné je využít nejen pro koupelnový nábytek, ale i pro obložení a podlahy. Právě tropické dřevo má vysokou hustotu a je přirozeně mastné. Není třeba ho impregnovat a jako materiál do koupelen se velmi hodí. Ideální je wenge, teak nebo amazonské dřeviny Ipê, Maçaranduba nebo Jatobá. Tyto dřeviny se hodí i coby podlahové krytiny do koupelny. Jako povrchovou úpravu je možné zvolit olejování, které zvyšuje tvrdost tropických dřevin a zvýrazní přirozenou kresbu dřeva. Cena tropických dřev je samozřejmě vyšší než dřevin domácích. Za metr čtvereční dáte přibližně 3 000,-Kč.

Jestliže si pro podlahu v koupelně zvolíte domácí dřevinu, je třeba ji vhodně povrchově upravit lakem a vyplněním pórů epoxidovými pryskyřicemi. Dřevo je pak odolné vůči vodě a lze jej využít i na vany nebo umyvadla. Luxusní vana ze dřeva vás sice vyjde na 350 - 400 tisíc korun, ale výsledný efekt je skutečně mimořádný! Vana je samozřejmě z masivního dřeva, přičemž je nutné počítat s vysokou hmotností.

Velmi originálně působí v koupelně také dřevěné obklady. Kombinovat je lze s kovovými doplňky nebo keramikou. Pokud toužíte po dřevěné koupelně, ale nedisponujete tučným kontem, existují i levnější varianty dřeva. Jednou z nich je MDF deska, neboli jemná slisovaná drť spojená pryskyřicí. Tento materiál nenasakuje vlhkost a tudíž nepodléhá jejím vlivům, nekroutí se ani nebobtná.

Věrohodnost je přitom skvělá a cena poloviční. Další z možností jak nahradit exotické dřeviny v koupelně je využít lamino. I zde je věrohodnost na dobré úrovni, ovšem problémem jsou hrany, které prozradí neautentičnost dřeva. Lamino navíc vlivem vlhkosti bobtná, a tak se jeho využití v koupelnách příliš nedoporučuje.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.