Kupujete byt? Na co si dávat pozor

08.09.2015

Bohužel při všech důležitých životních transakcích musí být člověk obezřetný a pozorný. Ne vždy všichni kolem nás mohou mít jen dobré úmysly a říkat pravdu. Důvěřuj, ale prověřuj – napovídá nám známé rčení, které je třeba mít na mysli také při pořizování nového bydlení.

Riziko a kupa starostí

Není byt jako byt. Některé jsou drahé, pěkné, zařízené, opravené a po zaplacení jsou skutečně vaše. Jiné mohou být plny skrytých závad a po zaplacení také můžete bez mrknutí oka o byt i o peníze přijít. Především jde o to ujistit se, zda prodávaný byt není zastaven, zadlužen, neobsahuje věcné břemeno či není v hledáčku exekutora.

Když prodávající nemluví pravdu

Důvěřivý kupující může naletět raz dva. Neověří-li si veškeré informace a fakta na bytovém družstvu, katastru nemovitostí na listu vlastnictví, může naletět podvodníkovi. Někdy se stane že majitelů je více a jen jeden z nich má předkupní právo. Dalším kuriózním případem je prodej bytu více zájemcům, což je při troše šikovnosti podvodníka také docela dobře realizovatelné. Padělané doklady, ukázka bytu pouze na fotografiích a přesvědčivé jednání mohou způsobit značně velkou škodu tomu, kdo není důsledný.

Další důležité informace

Byt může být super moderní a za nízkou cenu, ale důležitější je vědět, zda je obecní, družstevní nebo v osobním vlastnictví. Prověřit je třeba placení nájmu, energií, fondu oprav a taktéž všechny údaje o vlastníkovi. Při zjevných a závažných poškozeních bytu se doporučuje dát byt prozkoumat odborníkovi, a zamezit pak odlivu následných velkých částek na jeho opravu a rekonstrukci.

Stop nekalým praktikám

Koupě bytu nemusí být nutně strašákem tak velkým, že vás od vašeho záměru doslova odradí. Na místě je však dozajista rozumné jednání beze spěchu, s prověřením všech předložených dokladů a dokumentace, včetně posouzení cenové relace. V případě nesrovnalostí každému zájemci při jakýchkoli nejasnostech podají pomocnou ruku právní zástupci nebo zástupci realitních kanceláří, kteří s podobnou problematikou mají dozajista větší zkušenosti.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.