Rady a postupy jak zvětšit WC

18.07.2013

Záchod je obvykle nejmenší místností v celém bytě nebo domě. Někdy bývá spojen s koupelnou, čímž je vlastně problém malého WC vyřešen. Jaká řešení se nám však nabízejí, pokud dispozice bytu spojení těchto dvou místností nedovoluje, a nebo pokud mu sami nejsme zrovna nakloněni?

Podle nejnovějších norem musí být minimální šířka WC 90 cm. Umístění toalety je ve většině bytů a domů jasně určeno vedením stoupaček, takže jakékoli přemísťování této místnosti nelze provést, popř. lze, ale za velmi složitých postupů.

Hlavními požadavky na toaletu jsou především hygiena, funkčnost a v neposlední řadě též estetika a útulnost. Veškeré úpravy toalety by se proto měly řídit právě těmito kritérii. Důležitým faktorem je u WC odvětrávání. To obvykle u novostaveb vyřešeno je, ale u bytů starší zástavby je jediným odvětráváním jakýsi světlík, vedoucí směrem do dvora nebo šachty.

Důležitou roli při šetření místem u malého WC hrají dveře. Pokud vám to dispozice dovolí, dbejte vždy na otvírání dveří směrem ven, nikoli dovnitř WC. Praktickou možností jsou také zasouvací dveře.

Starší typy záchodových mís měly splachovací nádržku nahoře, pod stropem. V současné době ale spíše sáhněte po závěsné míse a nebo míse s nádržkou.

Toalety jsou obvykle vybaveny také umývátky, tedy malými umyvadly. Jejich délka se pohybuje od 40 cm a na současném trhu je pořídíte v ceně přibližně 2 000,-Kč. Požadavkem na umístění umyvadla na WC je snadná dostupnost. V přístupu by vám tedy neměla bránit ani mísa, ani otevřené dveře.

Ještě před samotnou realizací dobře promyslete výběr sanity, tedy záchodové mísy a umyvadla a jejího umístění, např. výšku, celkové rozmístění apod. U toalety nedbejte v první řadě na vzhled, ale na funkčnost - především tu totiž od této místnosti požadujeme. Zkuste si načrtnout 3D návrh nebo si ho přímo nechte vyhotovit specializovanou firmou. Velmi důležité je zajištění odvětrávání. Pokud vaše WC nemá okno, zvolte ventilátor, jehož ovládání můžete pohodlně spojit s osvětlením WC.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.